Säkerhet långfärdsskridskor

Åkteknik

De flesta har lärt sig att åka skridsko som barn och åkkunskapen finns kvar i ryggmärgen. Det som däremot behöver övas in lite för nybörjaren är skärtagningen och tekniken, så att inte turen blir onödigt jobbig eller belastande på kroppen. Särskilt om du ska åka långt är tekniken en avgörande faktor för hur långt du orkar åka.

En förutsättning för en lyckad tur är att sällskapet är på ungefär samma nivå i åkteknik och hur långt man orkar åka.

Att ta sig upp ur en vak

Vad som däremot måste övas in är räddningsteknik för om du eller någon i sällskapet hamnar i en isvak. Teoretisk kunskap måste varvas med praktisk.

Öva att ta dig upp ur en isvak när du har en bastu och omklädningsrum i närheten, så har du betydligt mer vana än du aldrig provat att använda isdubbar.

Lär känna isen

Minst en i sällskapet bör ha mer djupgående erfarenhet och kunskap om is och isens föränderlighet. Is kan vara förrädisk, särskilt om den täcks av ett snölager.

Vissa områden är mer utsatta än andra Ett tips är att memorera Livräddningssällskapets ramsa: Vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn! En råk är en slags spricka som bildas när isen rör sig. De brukar bildas på samma ställe år efter år. En vindbrunn är ett område som utsätts för vind och därför fryser sämre än omgivande områden.

Känn dig för hur tjock isen är med hjälp av ispiken och lyssna på isens klang för att avgöra tjockleken. Tjock is ger ifrån sig ett dovt ljud och tunn is låter mer klingande.