Tävlingar långfärdsskridskor 2024

Tyvärr så gör de varma vintrarna att det inte finns så många tävlingar i långfärdsskridskor att köra längre. De enda som större lopp som flaggat för att de kommer att försöka i alla fall att köra 2023 är Sigtunarännet.

Sigtunarännet

Sigtunarännet startades när "klassiska" Vikingarännet bestämdes att läggas ned 2018. Distanserna man kan åka i Sigtunarännet är 50 km (fulldistans) och 25 km (halvdistans). Det finns även loppen Ice Cross Challenge (heats om 350m/heat) och Skattjakten (500 meter).

Nedlagda tävlingar

En gång i tiden, när vädret var lite mer fördelaktigt för frysta vatten, fanns det många fler långfärdsskridskolopp i Sverige. Och vem vet, kanske några av loppen dammas av i framtiden och körs igen. Här är några gamla klassiska och mindre klassiska lopp från förr.

Vikingarännet

Vikingarännet var ett 80 kilometer långt lopp mellan Skarholmen utanför Uppsala och Stockholm. 2018 bestämdes det att lägga ner Vikingarännet så 2017 var sista gången loppet kördes. Man kunde välja på distanserna 15, 35 elller 80 km.

Siljanskrinnet

Siljanskrinnet gick runt Orsasjön utanför Orsa i Dalarna och kan åkas på antingen sträckorna 10 (motionslopp), 30 eller 60 kilometer.

Ornäsrännet

Ornäsrännet var ett motionslopp över 11,5, 23 eller 46 km och går på Ösjön nåon mil nordöst om Borlänge.

Runn Winter Week

Runn Winter Week var inte en enda tävling utan bestod av flera skridskolopp och evenemang under flertalet dagar på sjön Runn mellan Falun och Borlänge. Längsta loppet under dessa dagar var 200 km, men även distanserna 50 km och 100 km kördes.

Krogrännet

Krogrännet var ett 30 kilometer långt Stockholmslopp. Starten gick från norra delarna av Vallentunasjön och målgången skedde i vid Stallmästargården i Brunnsviken. På vägen passerades Norrviken och Edsviken.

Tavelsjörännet

Tavelsjörännet gick över distanserna 8,5 (för ungdomar), 16, 32 eller 80 kilometer på Tavelsjön 2,5 kilometer utanför Umeå.

Sollentunaloppet

Sollentunaloppet gick över distanserna 14, 42 eller 50 km (7 km lopp finns för barnen) och kördes, som namnet antyder, i Sollentuna.

ORSA200K

ORSA200K var en systertävling till Siljanskrinnet och har samma startdag och startpunkt men var hela 200 kilometer långt.