Utrustning långfärdsskridskor

Långfärdsskridskoåkning är ingen utrustningskrävande sport, men ett par saker måste du givetvis ha.

Handla skridskor och tillbehör online

Pjäxor och skridskor

Det är en smaksak vilken typ av pjäxa och skridsko som passar just dig. Det finns många olika varianter och modeller, så prova dig fram.

Det finns många olika typer av skridskor och pjäxor. Den vanligaste varianten är den klassiska pjäxan som även kan användas för turskidåkning. Denna kompletterar du med ett par skenor. Detta blir det billigaste alternativet och du kan få ett par bra pjäxor och skenor från ca 1500 kronor.

Det finns även modernare skridskor där man knäpper fast pjäxan ungefär som på en slalomskida. Duktiga åkare föredrar ofta en skridsko med lös häl. Detta alternativ blir betydligt dyrare.

Tänk på att inte köpa för stora pjäxor eftersom man lätt får skavsår på hälen. Det är dock skönt om det är lite luftigt runt tårna, så att det inte blir så kallt. Längden på själva skridskon ska vara ca fyra till åtta centimeter längre än pjäxan.

Kända märken på pjäxor är Crispi, Haglöfs och Lundhags.

Kända märken på skridskor är Skyllermarks.

Ryggsäck

Du behöver en stor ryggsäck på minst 45 liter. Den ska helst vara avsedd för skridskoåkning eftersom det då finns ett band som du fäster mellan benen (grenrem) och lämpliga fack och fodral för utrustningen. Ett klart plus är det om det finns vattentäta fack i ryggsäcken, komplettera annars med att köpa separata vattentäta säckar.

Räddningsutrustning

Ge dig aldrig ut på isen utan isdubbar, räddningslina och ispik.

Isdubbarna ska sitta under halsen och vara försedda med visselpipa. Räddningslinan/livlinan ska sitta utanpå ryggsäcken så att man kan nå den även om man plurrar. En ispik används för att kontrollera isens tjocklek, att häva sig upp ur en vak med samt som stav. Många har även en vanlig stav med sig, som stöd vid åkningen.

Det viktigaste av allt är dock sällskap! Långfärdsskridsko är ingen sport du bör företa dig på egen hand, såvida du inte åker på en välåkt rundbana där det är mycket folk i rörelse.

Kläder

Lämpliga kläder är vatten- och vindtäta skalplagg (jacka och byxor), damasker som täcker nederdelen av pjäxorna för att skydda mot vatten, mössa, vantar och gärna hjälm och knäskydd. Om du har oturen att ramla blir fallet mot isen hårt! Många har även handleds- och armbågsskydd.

Övrig utrustning

Beroende på vald tur behöver du komplettera med navigeringsutrustning som karta och kompass. En GPS kan vara mycket användbar på längre turer eller över "öppet vatten".

Första hjälpen-utrustning, ombyte och matsäck hör givetvis också hemma i din packning. Extra vantar och ett varmare rastplagg är också att rekommendera. Tänk på att packa utrustningen i vattentäta säckar! Kom ihåg att stoppa mobiltelefonen i en vattentät säck, den kan rädda ditt liv. En Leatherman är utmärkt att ha på en längre tur om en skruv behöver dras åt eller om något måste lagas.

Handla utrustning online

Vill ni handla er utrustning för långfärdsskridskor online hittar ni flera alternativ här, både för att handla nytt och begagnat.

Ni kan även hitta relaterade vinterkläder här eller vinterutrustning här.